WSV Vennemeer
Logo WSV Vennemeer
Naam WSV Vennemeer
Vlag WSV Vennemeer
WSV Vennemeer

Verslag regio Groningen

Geplaatst op 26-01-2023  -  Categorie: VNM

Hét Verbond voor verenigingen met motorbootvaardersVerslag regio Groningen

Door Egbert Hammingh.

Betreft Stremming Driebondsbrug in het Eemskanaal

Het is een onderdeel van de staande mast route.
Afgelopen jaar is deze brug slachtoffer geweest van storingen en werd alleen voor bijzondere transporten gedraaid en dan mocht de recreatie-vaart mee gebruik maken van de opening. Zo het lijkt, wordt de brug nu vanaf 1 maart a.s. 1 dag per week gedraaid (zodra die dag bekend is, geef ik dat door) maar wat nog belangrijker is, dat de brug vanaf eind juni weer geheel operationeel moet zijn.
Daarmee zouden dan deze belemmeringen opgeheven zijn.

Stremming doorvaart Boterdiep.

De verbinding tussen Groningen via Bedum naar Onderendam, waar achterstallig onderhoud van een brug bij het gehucht Ellerhuizen de veroorzaker is, ligt er nog helemaal uit. Een noodbrug is aangelegd en het is nog niet bekend of voor het komende seizoen deze verbinding weer hersteld is. Zodra er nieuws is, zal ik dat uiteraard meteen melden.

Niet functionerende bruggen in het Pekelerdiep.

Verder hebben we ook vorig jaar te maken gekregen met niet functionerende bruggen in het Pekelder Diep, de verbinding van Stadskanaal, via de Pekelas’ naar Winschoten.
Nou daar schijnt het van kwaad tot erger te gaan en heb ik uit de informatie, onderstaand, een redelijk compleet verhaal samengesteld. Hoe dit gaat aflopen is nog volstrekt onbekend, maar het is nu aan de provincie hierin regie te nemen. Er schijnen contracten te liggen die de bevaarbaarheid  zouden moeten garanderen.
Zodra er hierover iets te melden valt, geef ik dat weer door.

Meer bruggen geen bootjes? Mogelijke koerswijziging in Pekela.

gron-3

Varen er in de toekomst nog bootjes door het Pekelderdiep? Het antwoord op die vraag leek een duidelijk ”ja” te zijn, maar dat blijkt nu helemaal niet zeker. Pekela doet een pas op de plaats en geeft.......

...inwoners een belangrijke stem.

Actiegroep Bruggen Belang Pekela (BBP) ziet het als belangrijke overwinning. Die club strijdt al langer voor andere oplossingen dan de variant die de gemeente heeft uitgekozen.

 

 

 

 

 

Bruggenprobleem.

gron-4

De gemeente Pekela heeft een serieus probleem met haar bruggen. De 34 bruggen over het Pekelderdiep zijn in dezelfde periode aangelegd, maar nu ook gelijktijdig aan vervanging toe. Omdat Pekela geen geld heeft om alle bruggen te repareren of te vervangen, moeten bruggen verdwijnen.
Eén cruciaal punt was daarbij leidend: een meerderheid van politiek Pekela wil het Pekelderdiep hoe dan ook bevaarbaar houden. Dat betekent dat er beweegbare bruggen over het water moeten liggen. Die zijn duurder dan bijvoorbeeld dammen. Om die reden zou de gemeente teruggaan naar ongeveer 13 bruggen.

Inwoners stonden op hun achterste benen en de fanatiekste actievoerders richten ”Bruggen Belang Pekela” (BBP) op. Zij hebben niks tegen bootjes door het Pekelderdiep, maar wel als dat ten koste gaat van de leefbaarheid van de Pekelders. Want mocht Pekela bijvoorbeeld kiezen voor de goedkopere dammen of  vaste bruggen in plaats van beweegbare bruggen, dan kunnen de inwoners op veel meer plekken het water oversteken.

Overwinning.

Die actiegroep en haar aanhangers kunnen een kleine overwinning vieren. De gemeente Pekela gaat binnenkort alle inwoners om hun mening vragen. Daarbij wordt het raadsbesluit om het Pekelderdiep bevaarbaar te houden, losgelaten. Stel dat inwoners liever zien dat bruggen worden vervangen voor dammen, of dat het diep zelfs  dichtgegooid moet worden, dan kunnen zij dat aangeven.
Voorman Maurits Langeler laat op de Facebookpagina van BBP weten dat hij ”kippenvel op zijn lichaam” heeft.
”Het is echt wel een verrassing, er is echt wat gebeurd. De gemeente geeft inwoners volledig de kans om op alle punten mee te praten.”

Nog geen conclusies.

Wethouder Lex Kupers legt uit: ‘Alle inwoners van Pekela krijgen een brief. Niet alleen de mensen langs het kanaal, maar ook op andere plekken in Pekela. Daaruit komen conclusies. Vervolgens is het aan de gemeenteraad wat er gaat gebeuren. Die duidelijkheid verwacht ik in het eerste kwartaal van komend jaar.’
BBP heeft zelf onderzoek gedaan en claimt dat bijna alle Pekelders tegen het besluit van de gemeente zijn.
Toch wil Kupers niet op de zaken vooruitlopen. ”Het kan zijn dat ook bij ons een meerderheid zegt dat zij het Pekelderdiep liever niet bevaarbaar houden. Dan is daarover te praten.” Toch is het volgens hem niet zo dat het dan ook per se gezegd is dat de inwoners hun zin krijgen. De gemeenteraad blijft de baas, zij moeten bepalen of zij wel of niet meegaan in het geluid van de inwoners.

Groet
Egbert.© 2016-2024 WSV Vennemeer. Alle rechten voorbehouden.

© 2016-2024 WSV Vennemeer.
Alle rechten voorbehouden.